Käyttäjät
  Käyttäjätunnus:
  
  Salasana:
  

  
Muista sisäänkirjautuminen.
Menu
Yhteistyössä
Satunnainen kuva

Rusakko
Rusakko
take52
Kommentteja: 1
Etsi

 
 

 Lahjoita
Auta pitämään jousella.net toiminnassa osallistumalla palvelinkustannuksiin. KIITOS!

 Kaupalliset

Metso

Rusakko Koppelo
Metso
Metso
Kuvaus: Lähdettiin tänään ulkoilemaan Pihkan kanssa. Otin jousen mukaan, johon olin eilen illalla vaihtanut uuden hyllyn.
Oli aika tuulinen keli ja Pihka sai huonosti merkittyjä vainuhaukkuja. Ei harmittanut, kun keli oli muuten mukava ja metsässä kaunista.
Sitten löytyi useamman linnun parvi, josta ensin iso homenokka lensi melkein suoraan päälle. Sitten seurasi kiinteää haukkua. Lontostelin repun pois selästä ja katselin maastoa etsien etenemisreittiä. Pahalle näytti. Avointa ikimännikköä, jossa muutamia kuusia. Etenin kyyryssä pientä märempää painannetta, jossa kasvoi kuusia. Seuraavaksi oli noustava kuivalle maalle. Kuusi kuuselta lähestyin haukkua. Metsohan siellä istui. Matkaa nelisenkymmentä metriä. Tästä ei enää pääsisi lähemmäksi. Makasin paikallani ja katselin molemmille sivuille. Oikealla näytti sille, että ensin kuusen katveessa kontaten, sitten ryömien katajapensaiden suojassa erillisen kahden kuusen tyveen joka tarjoaisi mahdollisuuden hivuttautua polviasentoon. Tuumasta toimeen ja eikun pakkia. Haukku jatkui ja pääsin kuin pääsinkin kuusien tyveen. Hivuttauduin sentti sentiltä polviasentoon, nostin jousen, tähtäys ja laukaisu. Sieltä se metso sitten putosi, ja nuolikin jäi lähelle!
Mukava tilanne, varsinkin kun haukku jatkui, vaikka vierestä karkasi useita koppeloita. Matkaa 15 metriä, kärkenä teroitettu shokkikaulus ja kenttäkärki. Jousena Diamond Rock 2.0 #70, hyllynä QAD:in tilalle vaihdettu Ripcordin code red.
Sitten tehtiin tervastulet, paistettiin makkaraa juotiin kahvit ja otettiin nokoset.
Matkalla nähtiin muitakin lintuja ja saatiin lyhyitä haukkuja. Lintuja oli hyvin. Kolmen vuoden intensiivinen kettujahti ja näädänpyynti ovat tuottaneet tulosta.
Oli taas yksi niitä elettyjä päiviä, jotka eivät lyhennä jäljelläolevaa aikaa.
Katsottu: 6409
Ladattu: 0
Pisteet: 0.00 (Arvosteluja:0)
Tiedostokoko: 108.0 KB
Julkaistu: 28.09.2010 18:19 Iivana
Avainsanat: Haukkumetso

Kommentti: Kirjoittaja:
Lehtijuttu03.10.2010 20:18

Kiitos vinkistä, löysin jutun, tosin en vielä ehtinyt lukea. Nämä metsojutut kiinnostaisivat varmasti myös Jäkkärä-lehteä ja mikseipä kaupallisiakin lehtiä.

Arto_Y Offline
Käyttäjä

Rekisteröitynyt: 28.10.2008
Kommentteja: 83
Arto_Y
Kiitokset30.09.2010 19:54

No, viikossa. Nyt kyllä vähän nolottaa..:-)
Oon tosiaan panostanut tuohon koirahommaan. Ja myös pienpetopyyntiin, ei muuten kehtais verottaa. Minulla on kolmas koira menossa. Pihka on nyt kolmivuotias ja oma kasvatti. Nämä kaksi viimeisintä pystistä on ollut ihan toimivia, ja pihka haukkuu hirveäkin.
Pidän kyllä teertä kaikista vaikeimpana noista maalinnuista koiralle ja jousimiehelle, on todella herkkä lähtemään.
Minun jousimetsästyshistorialla ei hurraata huudeta, mutta kyllä tuo kokemus luontoharrastuksesta yleensä sekä pystykorvapyynnnistä ja haukkukokeista on ollut suureksi avuksi.
Olen viimeisen seitsämän vuoden aikana asunut yli 500 yötä laavussaympäri vuoden, niin kyllä siinä metsä tulee tutuksi ja asennoituminen luonnossa olemiseen kohdalleen.
Että ei ne ihan ilmaiseksi tietenkään ole tulleet, vaikka paljon on tuuria ollut mukana.
Onneksi minäkin löysin jousimetsästyksen, kun tuo kokeissa käynti ei tuohon pystykorvaharrastukseen itselle tuo sellaista virettä kuin metsästys. Käytän kyllä ruutiasettakin, kun käyn kerran-pari vuodessa pohjoisruotsissa koirieni kanssa.
Jos kiinnostaa, niin olen kirjoittanut pystykorvajärjestön lehteen viimevuonna jutunkin. Löytyy pystykorvajärjestön nettisivuilta lehtiarkistosta.

Iivana Offline
Käyttäjä

Rekisteröitynyt: 27.09.2010
Kommentteja: 28
Iivana
Ohhoh...30.09.2010 13:10

Menikö tämä nyt niin, että sait parissa päivässä kaksi ukkometsoa ja koppelon? Ei voi muuta kuin onnitella ja ihmetellä! Kateellisuuteen en onneksi ole taipuvainen ;-)

Pystykorva taitaa olla melkoinen apuvälinen metson pyytäjälle! En ole itse päässyt koskaan kokeilemaan. Loistavaa työskentelyä joka tapauksessa niin koiralta kuin mieheltäkin.

Arto_Y Offline
Käyttäjä

Rekisteröitynyt: 28.10.2008
Kommentteja: 83
Arto_Y
joo..29.09.2010 14:42

Oon kans Ampunu Jousella jonku Linnun ja oon sitä miältä että, ainut oikea on leikkuri.. perusteluni on se että sivusta ammuttaessa linnun Ison tai pienen siipi tekee kuin kilven linnun suajaksi..josta nuoli ei mene läpi enää pikkusenkaan pitemästä matkasta tai kulmasta riippuen...jos kärijes on jotaki tylyppää! ei toimi..mun mielestä hyvää LIntu leikkuria ei oo viälä keksittykään!!!!jousimetsästys=)

j-m Offline
Käyttäjä

Rekisteröitynyt: 03.09.2007
Kommentteja: 121
j-m
Kiitos!29.09.2010 06:51

Shokkikauluksen olen huomannut tehokkaaksi. Minulla on muutaman kerran tullut pelkällä leikkurilla osumia, jossa on höyhenet pölähtäneet oikein kunnolla ja lintu siivennyt löytymättömiiin. Sitten lisäsin 75gr:n leikurin taakse shokkikauluksen. Tämä lisäsi osuman tehoa merkittävästi. Nuoli menee tämmöisellä edelleenkin läpi ja niin kauas ettei aina tahdo löytyä. Sitten kokeilin tehdä 75gr:n bluntteja hiomalla taulukärkiä tasaiseksi, shokkikauluksella saa tästä 100gr:n kärjen. Tämä antaa kovan iskun, jonka seurauksena lintu putoaa, useimmiten kuolleena. Minulla on taljassa paunoja 70 pitkäjousissa 65 ja 75. Näissä on jo iskuenergiaa ihan mukavasti.
Minulla on käynyt kerran aiemmin niin, että leikkuri meinasi tulla koiran päälle, kun ammuin korkealle puuhun. Nuoli läpäisi linnun, ja onneksi sattui pankaoksa koiran päälle. Nuoli porautui tuohon oksaan. Tämän takia olen miettinyt vähän vähemmällä vauhdilla läpäiseviä vaihtoehtoja. Kokeilussa on myös G5 SGH. Vielä on kokeilematta Eastonin avautuva pienriistakärki. Tuo shokkikaulus on saanut minut ajattelemaan, että lintuun pitää saada samalla kunnon isku, jotta se putoaa heti oksalta.
Täällä on kyllä lintujen osalta todella huonojakin aikoja takana. Tehtiin muutaman kaverin kanssa pyyntirengas ja tehostettiin yhteistuumin ketunpyyntiä. Sillä on ollut iso vaikutus. Kaverini pyysi viimekin vuonna kylän pinnasta yli 50 kettua. Minulla on "oma" alue tuolla pyyntimaitteni lähellä syrjemmässä, josta olen kolmen vuoden aikana pyytänyt viitisenkymmentä kettua ja reilun parikymmentä näätää. Tarkkaa kirjaa ei ole, kun kaikkia en ole nahoiksi laittanut.
Elinpiireillä on myös suuri merkitys, koska lintuja on eniten siellä, missä elinympäristöt on kunnossa. Näillä alueilla on tehometsätalous rajoitettua tai siellä ei hakata ollenkaan. Yleensä ne ovat myös kaukana tiestä. Kävelin tämänkin metson perässä eilen rapiat 12 kilometriä.

Iivana Offline
Käyttäjä

Rekisteröitynyt: 27.09.2010
Kommentteja: 28
Iivana
Onnitelut!29.09.2010 04:46

...Taas.. on se Hyvä että Suomesta jostain löytyy vielä noin paljon Kanalintuja! Vähä ihemettelen että nuanko ne mehtot aina jää nualla sun kärki valinnoilla ..EI Leikkuria???

j-m Offline
Käyttäjä

Rekisteröitynyt: 03.09.2007
Kommentteja: 121
j-m


Powered by 4images 1.7 ©    -   Jousella Ja Nuolella 2004 - 2020 ©